torsdag 6. mai 2010

Møt Don Fridtjof

Don Fridtjof av Anne Bache Wiig (tekst) og Lisa Aisato N'jie Solberg (illustrasjoner), Cappelen Damm (2010).

Anne Bache Wiig er skuespiller, forfatter og oppleser. Som skuespiller har hun vært tilknyttet flere teaterhus. Hun har medvirket i flere teveserier og kinofilmer. Hun debuterte som forfatter i 2003 med romanen Det aller fineste. I 2005 kom romanen Sommernattsdrømmen. Den har hun også lest inn som lydbok. Hennes seneste roman er Lasses hus fra 2009.

Lisa Aisato N'jie Solberg er illustratør og forfatter. Hun debuterte med to bøker i 2008. Den ene er barnebilledboken Mine to oldremødre. Sjekk ut hennes hjemmeside.

I år har de slått seg sammen og skrevet barneboken Don Fridtjof - gatas store skrekk. Og man kan vel vente seg stor litteratur av to kritikerroste multikunstnere? Står resultatet til forventningene? Ja og så til de grader!!! Jeg må virkelig holde meg i tøylene for ikke gå amok med utropstegnene.

Anne Bache Wiig har latt seg inspirere av Henrik Ibsens episke dikt Terje Vigen (1861). I likhet med Terje Vigen, går katten Don Fridtjof gjennom store prøvelser før han finner fred med seg selv og de rundt seg. Det har blitt en bok med svart humor for store og små. Tegningene er detaljerte og språket har en utsøkt musikalitet. Teksten og illustrasjonene spiller sammen. Dette hadde blitt en flott animasjonsmusikal!

På bildet ovenfor ser vi Don Fridtjof i herlig positur. Diktene blir fremstilt som notislapper, plakater og vimpler hengende rundt i byen. Teksten på denne banneren er som følger:

Don Fridtjof var ingen pusekatt,
han lå ikke pent i et fang.
Et kattebeist var han, og når det ble natt,
ble kurven til matfar for trang.
Da lusket han rundt til det grydde av dag og passet sitt store revir.
En fryktløs torpedo som kunne sitt fag,
som nådeløst truet med klør eller slag,
en konge med værhår-gevir!
Don Fridtjof er vitterlig ingen pusekatt. Han er lat og feit som Pusur, og like kul som Snoop Doggy Dog. Min favorittseanse i boka er når Don Fridtjof opplever sitt verste mareritt: Han blir sittende fast i et tre. Han innser at selv om han er tøff, klarer han seg ikke på egen hånd. Her snakker vi om det mørke hos Henrik Ibsen, Knut Hamsun, Shakespeare, Cervantes, Dantes Inferno og August Strindberg for barn.

Don Fridtjof er allerede en klassiker!

Henrik Ibsens Terje Vigen kan leses i sin helhet på norsk og engelsk på terjevigen.com

Omslagsbildet av Don Fridtjof - gatas store skrekk er hentet fra Cappelen Damm.
Bildet fra boken er hentet fra Asiato.no

2 kommentarer:

  1. Her er en liten artikkel i aftenposten om boka:

    http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article3645985.ece

    Selv tenkte jeg at boka hadde likheter med Jan Lööf sine barnebøker, helst den om skrotnisse, men jeg er enig at man kan gjenkjenne Roald Dahl her.

    SvarSlett
  2. Lørdag 29. januar kl. 12.00 kommer Anna Bache-Wiig til Bøler bibliotek for å lese sin bok Don Fridtjof.

    SvarSlett

Skriv en kommentar