torsdag 17. juni 2010

Tid for fotball


Tid for fotball av Kenzaburo Oe handler om Mitsu Nedokoro og hans familie. Mitsu og hans kone får et hjerneskadet barn som de plasserer på en institusjon. Boka handler også om Mitsu sin bror Takashi som kommer tilbake fra et lengre opphold i USA. I USA har han gjort seg bemerket som opprører. Sammen drar disse tre til brødrenes hjemsted. Takashi samler en gjeng ungdom til fotballtrening og opprørsprat. Dette viser seg å bli en bitter kamp mot den lokale kjøpmannen. Samtidig kjemper det unge ekteparet for sitt ekteskap og om sin skyldfølelse ovenfor sitt barn som de har forlatt. Historien utspiller seg på 1960-tallet og det blir pustet liv i en hundre år gammel stridighet.

Bokens originaltittel er Man'en grannen no futtobóru og kan direkte oversettes til Fotball i det første året av Man'en. Man'en er navnet på den kortvarige æraen etter et opprør og drapet på li Naosuke i 1860. Boken er oversatt til norsk fra engelsk. Både den danske og engelske versjonen er oversatt direkte fra japansk. Den engelske tittelen er The Silent Cry. Kenzaburo Oe mottok Nobelprisen 1994. Å vinne nobelprisen betyr ikke at man blir lettere tilgjengelig etter at det har gått et par år. Med et raskt søk vil du innse at man kan låne denne tittelen på blant annet arabisk, norsk og svensk. De skandinaviske forlagshusene er tomme på lager. Vil man puste støvet av en moderne klassiker med et psykologisk dybdedrama? Den engelske utgaven er ennå i salg, men ikke til utlån.

VM i bokform

VM 2010 i fotball er vel blåst i gang av vuvuzelaer. VM i fotball 2010 er det 19. verdensmesterskapet i fotball, og blir arrangert i Sør-Afrika fra 11.juni til 11.juli. Det er ikke planlagt noen norske utgivelser med skildringer fra dette verdensmesterskapet. I mellomtiden får man nyte de skildringene som allerede er skrevet.

Jon Michelet og Dag Solstad sine bøker om Fotball VM 1982-1998 er i verdensklasse når det gjelder denne sjangeren. Helt bakerst i hver av bøkene er det full statistikk hvis du fikk lyst til å fordype deg i tall og tabeller.

Flere har forsøkt å ta opp arven etter forfatterduoen Michelet og Solstad. Enkelte er gode. Andre har gått i glemmeboken. En som fortjener litt omtale er VM - Bobilmemoarer, Tyskland 2006. Den er ført i pennen av Joachim Førsund og Egon Holstad.

Cathrine Sandnes skrev den personlige Fotball – VM 2002. Reisen østover, om fotballbegivenhetene i Sør – Korea og Japan.

Ole Paus skrev sammen med Ketil Bjørnstad boken Reisen til Gallia om sine opplevelser fra VM 1998 i Frankrike. Det var i dette verdensmesterskapet at Norge tok tunneler på det brasilianske laget.

Generelle fotballbøker

Med boken Mine dager i skyggen av Drillo er Ole Paus atter en gang aktuell med en fotballbok.
Som fotballtilhenger skriver Ole Paus om sitt forhold til fotball og "Drillo". Egil "Drillo" Olsen er den eneste treneren som har klart å kvalifisere Norge til to verdensmesterskap.

Ole Paus skriver om hvordan man etter flere magre fotballår ønsket å heve standarden på laget. Helt siden bronselaget i 1936, hadde det vært skrint med store fotballopplevelser i forbindelse med det norske landslaget. Med unntak av Norge-England (2-1) i 1981. I 1990 ble Drillo ansatt på vikariat i tre kamper. Planen var at man i mellomtiden skulle finne en annen trener. Vi vet i dag at det ble flere enn de tre kampene. Etter VM 1998 gav han seg som landslagssjef. Høsten 2009 stod Norge igjen uten en landslagssjef og nok en gang ble Drillo hentet inn som vikar på tre kamper. Historien gjentar seg. Drillo er fremdeles landslagssjef for Norge. Ole Paus har skrevet en humoristisk skisse over hans oppturer og nedturer som tilhenger av Drillo og norsk fotball.

Les også mine omtaler av følgende bøker:

Pelé - Min historie av Orlando Duarte og Alex Bellos sammen med Pelé.

Fodboldøje av Lasse Højstrup Sørensen.

Fotballkrigen av Ryszard Kapuscinski.

Rått spill av Andrew Jennings.

Fotball forklarer verden av Franklin Foer.

Africa United - How Football explains Africa av Steve Bloomfield.

VM 2010 - 32 land, 33 tekster av forfatterlandslaget.

De to sistnevnte bøkene vil bli omtalt av Peder Knutsen Samdal. Herr Knutsen Samdal er skribent, bokhandler og har en bunnløs lidenskap for fotball. Jeg leverer herved en lissepasning til vedkommende som mener at det ikke finnes nok av fotballbøker.

"Fotball på teve, gøy å leve"

Det har gått sport i å vise fotball i det sosiale rom. Man har alt fra tribuner og storskjerm til steder der det er et lite teve å oppdrive. Utesteder over hele landet konkurrerer om å ha deg som fotballsupporter. Her er et par som skal forsøke å lirke deg ut av ørelappstolen:

Litteraturhuset åpner dørene for fotballen. Gå ikke glipp av arrangementet omkring antologien VM 2010: Litterær salong med skruknotter. Norge kvalifiserte seg ikke til årets fotballfest, men Norge er representert ved det norske forfatterlandslaget. De varmer opp publikum før kvartfinalen. Merk deg datoen; 2. juli. Vi sees der!

TV 2 har rigget opp en storskjerm og en tribune på Kontraskjæret. Mer info på deres facebookside. Man skal ikke se bort ifra at jeg blir smittet av tribunefeberen.

Viasat Fotball har sin egen facebookside som gjør det mulig for deg å se fotballen på mobilen midt i skogen.





Omslagsbildet av Mine dager i skyggen av Drillo er hentet fra Kagge Forlag.
Omslagsbildet av VM 2010 er hentet fra Publicom Forlag.
Omslagsbildet av VM - bobilmemoarer, Tyskland 2006 er hentet fra Kagge Forlag.
Omslagsbildet av Tid fodbold er hentet fra Dansk Gyldendal.
Omslagsbildet av VM i fotball 1986 er hentet fra Forlaget Oktober.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar