fredag 25. mars 2011

Tegneserier for barn og ungdom?

"Det blir ikke delt ut noen tegneseriepris for 2010."

Først trodde jeg dette var en aprilspøk. Etter et par avisoppslag skjønte jeg at dette var reinspikka alvor. Kulturdepartementet med Kristin Ørjasæter i spissen har bestemt at det ikke finnes verdige bidrag av norsk tegneserie for barn og ungdom. En slik melding må man ta på alvor. Mener juryen at det ikke ble skapt nok gode tegneserier for barn og ungdom i løpet av 2010?

En rask sveip over listene til forlag som utgir tegneserier gir en lang liste over gode kandidater til å få Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur innen sjangeren tegneserie for 2010. Ungdomsbøker beveger seg i grenseland mellom barn og voksen. Enkelte av titlene er anbefalt voksne. Jeg har ikke funnet tegneserier som er gitt ut for barn. Er det derfor de har valgt å legge prisutdelingen på is? Er det veien å gå, det å straffe skapere av tegneserier for ungdom fordi forlagene ikke satser på å lage tegneserier for barn?

Under finner du en liste over anbefalte tegneserier for ungdom og voskne. De i parentes er anbefalinger fra forlagene. Men så kan man spørre seg: stod det noen anbefaling av alder i Knut Hamsun sin Sult da jeg leste den som 13-åring. Eller skulle bokhandleren som solgte meg pocketutgaven stoppet meg?

Vinnerne av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2010 er allerede offentliggjort. Kulturminister Anniken Huitfeldt delte ut prisene fredag 25. mars kl 13.00 i Nasjonalbibliotekets store auditorium. Prisene gikk til åtte forfattere, illustratører og oversettere, som på hver sin måte viser det store mangfoldet innenfor barne- og ungdomslitteraturfeltet. Det er Norsk barnebokinstitutt som har stått ansvarlig for jury og prisutdeling. De er også ansvarlig for at denne listen ikke er med i vurderingen:
  • Max Ester sin Den krokede kniv. Norsk-amerikaneren som i år er ute med et nytt album: Den krokete kanal.
  • Lars Fiske: Matjemania. I Grafills utdeling av Årets vakreste bøker 2011 fikk Lars Fiske diplom for denne boken innen kategorien tegneserie. Juryens kommentar:
    Ekstremt karakterfull. Den grafiske stilen er unik, tegneren makter å forvrenge figurene brutalt samtidig som de fremstår som levende og troverdige for leseren. Gjennomført prosjekt helt ned til pagineringen.
  • Henry Bronken: Artsyfartsy
  • Arne Svingen/ Christoffer Grav: Med egne øyne. (12-16 år) Sølv i kategorien beste skjønnlitterære bok for barn og ungdom gikk til illustratør og designer. Juryens kommentar:
    Dette er en illustrert ungdomsroman, som til tross for mange sjangertypiske stereotypier, er et solid og profesjonelt gjennomført arbeid. Det er ikke vanskelig å forestille seg at denne når frem til målgruppen.
  • Andrew Page: Blokk. Andrew Page ble vinner av Sproingprisen for beste debutserie for Kunsten å knyte en knute.
  • Manuel Fior: Fem tusen kilometer i sekundet. Gullvinner for beste tegneserie i Grafill sin udeling av Årets vakreste bøker. Juryens kommentar:
    En uvanlig tegneseriebok som er myk, organisk og følsom. Den har høy kvalitet, god fargepalett og delikat materialbruk. Mennesker og miljø skildres med dybde og innlevelse i en historie som det er lett å rives med av.
  • Flu Hartberg: Fagprat
  • Grethe og Norunn: Zofies verden - Uten en rød tråd.
  • Mette Hellnes: Kebbelife - lys og mørke.
  • Jason: Varulvene i Montpellier. Jason fikk sølv i Grafill sin udeling av Årets vakreste bøker i kategorien tegneserie. Juryens kommentar:
    En estetisk nytelse. Stilsikkert og smakfullt med harmonisk fargevalg. Humor og alvor formidles med få virkemidler og høy presisjon.
  • Øystein Runde og Geir Moen: De fire store - bukk fra luften, bukk fra bunnen, Obstfelder er forsvunnen. (14-16 år)
  • Marte Thingstad: Dette er Hanne Krank (Ullstadløkken Forlag)
  • Mikael Holmberg: 26. november - fire fortellinger fra det norske Holocaust (12-16 år)
  • Tor Ærlig Naas: Jeg, Tor Ærlig. Diplom i Grafills utdeling av Årets vakreste bøker gikk til illustratør Tor Erling Naas og designer Sindre Wexelsen Goksøyr innen kategorien tegneserie. Juryens kommentar:
    Dyktig historiefortelling med god balanse mellom tekst og bilde. Iøynefallende omslag!
  • Einar Lunden: Espens hemmelige dagbok - øglenes konge. (8-14 år)
  • Steffen Kvernland: Episke amputasjoner

De øvrige vinnerne av Kulturdepartemenetets priser for barne- og ungdomslitteratur 2010 er verdige mottakere av heder og ære. Tegneserieskaperne må rett og slett gå i skammekroken og tenke over sitt slette arbeid? Jeg har hatt et stort utbytte av å lese disse bøkene. Det tror jeg også ungdom har hatt. Kanskje det hadde vært en ide å la Kritikerlaget ta seg av vurderingen av tegneserier, når Norsk barnebokinstitutt ikke makter det. Slik sett kan man innlemme sjangeren tegnserie innenfor Ungdommens kritikerpris. Det å utelate tegneserie fra årets utdeling er med på underminere sjangeren tegneserie ytterligere. Ingen hører hjemme i skammekroken. Det tilhører fortidens pedagogikk. Det er å tenke gammeldags. Min oppfordring til Norsk barnebokinstututt er å tenke utradisjonelt. Det er det ingenting å skamme seg over!

Omslagsbildet av Fem tusen kilometer i sekundet er hentet fra Jippi Forlag.

onsdag 23. mars 2011

Kommentar til "Årets vakreste bøker 2011"

I forbindelse med kåringen av "Årets vakreste bøker 2011" stilte jeg medlemmer av Bokelskere.no om hvilket omslag de likte best. Ved å legge igjen en kommentar på bloggen min var de med i trekningen av en bokgave. Den heldige vinner av en bokgave er Hedvig Wibece Jacobsen. Gratulerer! Alt du trenger å gjøre er å sende et elektronisk brev til fredunolh@gmail.com og oppgi din adresse.

Hedvig Wibece Jacobsen elsker Fire hundre franske fornærmelser av Øyvind Hellenes: "Omslaget får meg til å tenke på en som har sittet og "kladdet" en tegning på et stykke papir. Det er en enkel strektegning av et bygg som ser ut som et tempel".

Øyvind Hellenes debuberte med Fortellingen Gjenfortelling i 1996. Romanen Fire hundre franske fornærmelser er hans sjette bok. Kanskje dette er jo noe for juryen som skal se på Årets vakreste bøker 2012?


Omslagsbildet av Fire hundre franske fornærmelser er hentet fra Forlaget Oktober. Design er ved Exil Design.

mandag 21. mars 2011

Bolle? Bok? Bok og bolle!

Hva: Bok & Bolle presenterer: Tutomaten - En dukkeforestilling av Teater Joker.
Hvor: Cappelen Damm, Akersgata 47/49, Oslo
Når: Lørdag 26. mars kl. 13.00 - 14.00
For hvem: Barn i alle aldre
Dagens bonus: Bolle

Forlagshuset Cappelen Damm har et (nesten) nyoppusset forlagshus. Det er i disse dager to år siden de flyttet inn i sine nye lokaler. Det i seg selv er ikke unikt, men de har valgt å åpne forlagshuset sitt for publikum med å ha egen kafé, bokhandel og en storstue for litterære arrangementer. Kafé Elling har et godt og variert utvalg av mat og drikke for den sultne litteraten. I bokhandelen Halvbroren får du blant annet kjøpt forlagets utgivelser i bokform, lydbokutgave og litteraturtidsskriftet Vagant.

Cappelen Damm profilerer seg med å være norges største barnebokforlag. I forlagsstallen for barn har de blant annet Pippi Langstrømpe, Kaptein Sabeltann, Gråtass, Don Fridtjof, Elias, Reven og Grisungen, Mummitrollet, Tassen, Jørgen + Anne = sant, Ine som gir gass og Johannes Jensen som føler seg annerledes. I sin storstue Seierherrene huser de annenhver lørdag formiddag hele 300 barn i alle aldre! Arrangementet går under navnet Bok & bolle. I spissen for arrangementene, eller retter sagt inne i Tassen, finner man en engasjert Nina Aalstad. Denne gangen er det Teater Joker som skal holde en dukkeforestilling basert på boka Reven og Grisungen - Tutomaten av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig.

Bolle, sa du? Bok? Bok og bolle! Sees på lørdag!

Bildet med hall of fame med Cappelen Damm sine barnebokfigurer er hentet fra Cappelen Damm.

Skuleplassen

Når klokka ringjer
for fyrste timen,
ligg skuleplassen att
- eit konkret dikt.

Tekkt trakk av gruppor
framfor inngangen
sakleg dryftande
månerakettar
og sekund i St. Mortitz

Halvferdige snømenner
stend att

etter dei minste.

Rundt på veggene far
etter einstødingar,
der stod han og ho.

På uthusveggen
ei spræne av snøballar,
ei knust rute på do,
yver døri til styvaren
eit svivyrdsleg kast.

Bokstavar i snøen:
Solveig + Knut,
Åse + -- han rakk
å strukja det ut.

Ute på plassen
ból etter slagsmål,
dropar av naseblod
og ein grøn vott.



Olav H. Hauge, Dropar i austavind, Det norske Samlaget, 1966
Diktet i sin helhet har jeg hentet fra Bokhylla.no
Bildet som også preger en t-skjorte jeg har er hentet fra tanketom.net

torsdag 17. mars 2011

Hyllestkveld for Mia Berner

Hva: Hyllestkveld for Mia Berner
Hvor: Kjelleren hos Litteraturhuset, Oslo
Når: Torsdag, 17. mars, kl. 19.00 - 20.00
Hvorfor: Oppleve opplesning, filmvisning, sang og musikk og mimring
?: Gratis

Juritzen Forlag arrangerer en kveld til ære for Mia Berner. Rammen rundt arrangementet er Mia Berner sin boksamling som er å finne utstilt i Kjelleren. En rekke kulturpersonligheter kommer for å hylle Mia Berner.

Mia Berner var en fargerik kulturpersonlighet. Hun gikk bort desember 2009. Per dato finnes det tre bøker på norsk signert Mia Berner. Les min omtale av hennes bok Fordi det er slik jeg ror (2005). Posthumt ble hennes diktsamling Et leskur for vinden (2010). Her følger et dikt fra boken:

MORGEN MED JOYCE OG POUND

Vi holder om hverandre

og du sover med hånden i mitt skjød

jeg med stenene dine i hånden.

Om morgenen sitter du på kjøkkenet

med et krus mellom hendene.

We are the old people, sier du,

we are the old people

with the beautiful manners.


Les flere dikt fra denne boken på hjemmesiden til Kolon Forlag. Denne våren har Juritzen Forlag gitt ut oppvekstromanen Tretten. Det vil etter hvert komme en artikkel om denne boken her på bloggen.

Blant de som vil hylle Mia Berner denne kvelden er Tore Rem, Knut Olav Åmås, Vigdis Hjorth og Tore Næss leser og forteller om Mia Berner. Bodil Røinaas synger Mias favoritter til klassisk cellomusikk. Harald Thune har minikonsert og fremfører Johnny Cash-sanger. Det blir også vist en kortfilm om Mias innholdsrike liv.


Plakaten for arrangementet er hentet fra Juritzen Forlag sin Facebookside.


mandag 14. mars 2011

Parken av Natalie Normann og Anan Singh

Anan Singh og Natalie Normann
Parken
Aschehoug Forlag, 2011.
Barne og ungdomsbok.


Natalie Normann er forfatter, oversetter og bokblogger. Hun har blant annet oversatt bøker av Cecilia Samartin og Joy Fielding. Som forfatter står hun bak pseudonymet Hanna Sandvik. Anan Singh er også forfatter og har sammen med Natalie Normann en blogg.

Sammen har de skrevet krim og spenning, der i blant bøkene I svastikaens skygge (1995) Under den hvite bro (1996) og Englefisken (2001). De har også skrevet fire barne- og ungdomsbøker sammen. Den første utgivelsen var En faktahest om å skrive historier (2007). Etter dette har de skrevet spenningsbøkene Loftet (2008) og Byttingen (2009). Den nyeste boken fra tospannet er Parken. Barnebøkene har de gitt ut under Aschehoug sin Lesehestserie. Nyter denne teksten godt av å være med i denne merkevaren?

Lykkeamuletten

Parken
handler om Amanda. Vi møter henne en dag hun er på vei hjem fra barneskolen. I hælene har hun fire jenter fra klassen som vil alt annet enn å leke gjemsel med henne. Hun gjemmer seg i buskene i en park nær hjemmet sitt. Fra sitt gjemmested ser hun at jentene har blitt skremt av noe. Men hva det er vet hun ikke. I hånden holder hun en lykkeamulett hun fikk av sin barnepike i India. Hun skynder seg raskt hjem til sin mormor som hun bor sammen med. Hennes foreldre har blitt utsatt for et jordskjelv i India. De er savnet.

Mormoren synes at Amanda oppfører seg så rart at hun velger å henvise henne til en barnepsykolog. Flere underlige ting skjer. Tingene som skjer krinser Amanda og lykkeamuletten. Det skal vise seg at lykkeamuletten ikke bare fører med seg lykke.

Hver gang fortellingen får opp tempoet så er dette god og spennende lesning. Men spenningsnivået legges nærmest dødt for så måtte bygges opp igjen. Disse mellompartiene kveler en ellers god spenningsbok. Teksten er for kort for slike kompositoriske berg-og-dal-baner. Tekstens lengde kan kanskje skyldes at det er en lesehest?

Temmer den svarte lesehesten leselysten?


I en så liten bok skjer det litt for mye. Forfatterparet presser mye info og handling i en svært kort tekst. Det er synd å se at et godt plott ikke kommer til sin rett ved at boken sin komposisjon blir begrenset av det kommersielle formatet til Lesehesten. Lesehesten skal få barn i ulike aldre til å lese mer. Barna får en smakebit på litteraturen, men jeg undres om ikke de gjør barna en bjørnetjeneste med å lage noen av fortellingene for korte. Denne teksten hadde fortjent å bli opphøyd til en spenningsroman for barn i aldersgruppen 10 til 12 år. Jeg ser fram til å lese mer spenningslitteratur for barn fra Normann og Singh. Dette i et større format.

Omslagsbildet av Parken som Marius Renberg har illustrert, er hentet fra Aschehoug Forlag.

søndag 13. mars 2011

Gjesteblogger Kjell-Inge Karlsen om Brand (1866) av Henrik Ibsen

Å lese Brand i 2011 - 145 år etter at stykket ble utgitt første gang, er en både sterk og givende opplevelse. Dessuten er det en stor utfordring å forsøke å leve seg inn i handlingen og personenes tankegang og adferd slik disse blir framstilt i dette versedramaet.

Ibsen kaller Brand et dramatisk dikt. Det er det sannelig. Det består av fem ganske omfattende "Handlinger". Etter min oppfatning er en bedre betegnelse idédrama, da utviklingen gjennom stykket stort sett foregår på det indre plan. I alle fall er det denne utviklingen som er interessant dersom man vil tolke personenes ytringer, tanker, adferd og de hendelser dette fører til.


Personene i Brand

Stykket har følgende "Handlende", foruten Brand: Agnes, Einar, Gerd samt Brands mor (som blir omtalt av andre slik at hun også på et vis er tilstede). Embetsmennene; fogden, doktoren, prosten, klokkeren og skolemesteren, har også sentrale roller. Spesielt når det gjelder å få fram motsetningene i dramaet.

Tittelpersonen er den virkelige protagonisten i dette stykke. Det er ham resten av personene forholder seg til og som de opptrer overfor som sympatisører eller antagonister. Det er i samtalene mellom dem og mellom dem og Brand at vi får innsikter i Brands sjelsliv, meninger og tanker. Det er også en god del monologer som gir uttrykk for indre liv og følelser, samt at det som sedvanlig hos Ibsen kan leses (og spekuleres på) ganske mye "mellom linjene".

Brand er en ubøyelig idealist som har som motto "intet eller alt". Dette fører til at hans mor dør uten at Brand vil gi henne sakramentet (fordi hun ikke vil skille seg av med ALLE sine materielle eiendeler). Sønnen Alf dør fordi Brand ikke vil flytte fra den solskinnsløse plassen de bor på. Agnes dør på grunn av mannens urokkelige krav om at hun skal kvitte seg med alt som minner om Alf. Hun dør trolig av sorg.


Handlingene i Brand


De fire første handlingene handler om Brands urokkelige sinn og hans handlinger og ytringer som fører til at hans nærmeste dør. Jeg vil konsentrere meg om femte (og siste) handling, der jeg mener at idéene og motsetningene kommer best til uttrykk.

Embetsmennene representerer folkemeningen og det man kanskje kan kalle A4-menneskene eller med et moderne 'nynorsk' uttrykk "main-stream". Det er disse mennene som får folket / menigheten til å endre oppfatning om Brand og som får dem til å snu om etter å ha fulgt Brand til fjells for å finne Guds naturkirke. Menigheten blir servert en løgn om at store fiskestimer er kommet inn i fjorden. Da de hører det forlater de Brand og drar hjem. For folkemengden vinner materialismen over ånden / troen, men Brand fortsetter, treffer den sinnsforvirrede Gerd, blir mer eller mindre gal selv, ser Agnes i en sky og blir til slutt tatt av et snøras og omkommer.

De to siste replikkene er viktige:

BRAND: Svar meg Gud, i dødens slug; -
gjelder ei et frelsens fnug
manneviljens qvantum satis - ?!
EN RØST: Han er deus caritatis!

Brand lurer på om frelse og nåde gjelder også for ham, som har satset alt og fulgt sin overbevisning. Det RØSTEN uttaler er vel at Gud er nådig og Guds kjærlighet (gjennom Kristus) gjør at også Brand vil oppleve nåde. "deus caritatis" kan oversettes med 'kristenkjærlighetens gud', dvs. Gud er "deus caritatis" gjennom Kristus. Brand er prest, og rammen rundt dette dramaet er kristendommen. Selv om Ibsen har uttalt at Brand like godt kunne hatt et annet yrke, er det kristendommen som blir referanseramme i Brand.

Om Ibsen selv innestår for det Brand uttrykker og Brands urokkelige vilje, er ikke godt å svare på. Ibsen var i alle fall en sannhetssøker (selv om sannheten ofte fører til tragedier, jfr. samtidsdramaene med retrospektiv teknikk, f.eks. Vildanden med sin 'livsløgn') og Brand er et idédrama der vilje og personlig overbevisning / samvittighet er satt i høysetet. Men hvor langt skal idealismen gjelde? Skal man gå over lik for å oppnå det man ønsker, slik Brands urokkelighet fører til?

Brand er et av Ibsens mest kontroversielle og universelle dramaer. Det vil høyst sannsynlig bli diskutert og analysert videre så lenge interessen for stor verdenslitteratur ikke dør ut. De synspunkter og idéer som blir tatt opp i Brand er blitt ganske aktuelle de siste (10-15) årene. Jeg tenker da på det man hører, ser og leser om fundamentalisme og ekstremisme inkludert terrorisme. Er Brand en ekstremist eller er det riktig (edelt) å stå på sine standpunkter til "the bitter end"? Har Brand rett til å følge sin overbevisning uansett konsekvenser, eller er det bedre å forholde seg til grånyansene i tilværelsen (også) og ikke bare tenke svart / hvitt ("intet eller alt"). Og hva med oss og våre overbevisninger?

Avsluttende ord

Jeg avslutter med et sitat av en annen stor norsk forfatter:

"Sanndruhet er hverken tosidighet eller objektivitet, sanndruhet er nettopp den uegennyttige subjektivitet."
Knut Hamsun: Fra det moderne Amerikas åndsliv / "Et forord", (1889).


Av Kjell-Inge Karlsen


Omslagsbildet er hentet fra Antikvariat.net
Les Brand hos Bokhylla.no eller Ibsen.net

Når solen skinner på kineserne (Geografitime 1)

Når solen skinner på kineserne
er det stjernenatt hos oss.
Om omvendt. Asia er stort.
Halvparten av verdens landmasse.
Ligner en elefant.
Europa er støt-tennene,
Sibir den bøyde ryggen,
India den alltid romlende mave.
Og Kina, midtens rike
er dens mektige hofter og lår.
Der er der den reiser seg.
Elefanten er et godlynt dyr
vanligvis.
Men tirr den ikke.


Rolf Jacobsen, Nattåpent, Gyldendal Norsk Forlag, 1985.
Sitatet er hentet fra Bokhylla.no
Omslagsbildet av Nattåpent er hentet fra Bergen Offentlige Bibliotek.

torsdag 10. mars 2011

Slippfest for Bokvennen Litterært Magasin


Hva: Slippfest for Bokvennen Litterært Magasin
Hvor: Last Train, Oslo
Når: Torsdag 10. mars kl. 19.00 - 22.00
Hvorfor: Opplesning, mingling og lanseringsfest
Hvem: Alle som har tid og lyst
?: !

Redaktør Gabriel Michael Vosgraff Moro og hans redaksjonsråd inviterer til lanseringsfest i forbindelse med årets første nummer av Bokvennen Litterært Magasin. Steinar Opstad leser dikt. Skuespiller Ole Christoffer Ertvaag leser Michael Ceras novelle “Furukongle”.

Blekka innholder blant annet:

  • Proust Questionnaire med Karl Ove Knausgård
  • Intervju med Johan Harstad
  • Intervju med Péter Nádas
  • Intervju med Miranda July
  • Artikler om Jean Echenoz, Herman Melville, François Villon, pocketbokserien Gold Medal og Johannes Bobrowski
  • Oversatt novelle av Michael Cera
  • Min første oversettelse: Sverre Dahl

I tillegg har nye faste spalter fått plass:

  • Vigdis vet: Vigdis Hjorth gir deg svarene du trenger.
  • Litterært reisebrev: Bokvennen er der det skjer eller ikke skjer.
  • Skrivebordet: Forfatterrom. Helt uryddet.


Omslagsbildet av Bokvennen Litterært Magasin #1 2011 er hentet fra Bokvennen Forlag.

Slippefest for Klassikeren av Ola J. Jørgensen


Hva: Slippefest for Klassikeren av Ola J. Jørgensen
Hvor: Norli Universitetsgaten, Oslo
Når: Torsdag 10. mars kl. 19.30 - 22.30
Hvorfor: Opplesning, mingling og lanseringsfest
Hvem: Alle som har tid og lyst
?: Noe i glasset serveres

Ola Jostein Jørgensen og Norli Universitetsgaten inviterer til slippefest av romanen Klassikeren. Forfatteren, bokhandleren og forlagsmannen Ola J. Jørgensen debuterer med romanen Klassikeren. Benedicte Treider skal intervjue forfatteren. Stian Johansen og Inge Haugane vil hedre debutanten med å lese fra sine egne ting. Johansen og Haugane har sammen skrevet nedenom og volvo. Haugane har gitt ut Jaguar i byen på Det stille forlaget som Johansen og Jørgensen driver sammen. Ola J. Jørgensen vil lese fra Klassikeren.


Omslagsbildet av Klassikeren er hentet fra Aschehoug.

onsdag 9. mars 2011

Årets vakreste Bøker 2011

Hva: Prisutdeling av "Årets vakre bøker 2011"
Hvor: Nasjonalbiblioteket, Oslo
Når: Torsdag 24. mars kl. 19.00.
Hvorfor: Opplev prisutdeling, utstilling og fest
Hvem: Alle som har tid og lyst.


Hvert år arrangerer Grafill " Årets vakreste Bøker". De ønsker er å sette fokus på den visuelle delen av bokbransen, og inspirere forlag, forfattere, grafisk designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i alle sjangre. I tillegg hedres også en verdig mottaker av årets Bokkunstpris.

Bøker som sendes inn til "Årets vakreste Bøker" blir vurdert av fagpersoner. Juryen bedømmer bøkenes formgivning, og de utvalgte bøkene mottar en pris som bevis på sin gode kvalitet. Av de nærmere 300 bøkene som ble sendt inn av forlag og formgivere har årets jury funnet fram til 41 vinnere.

Årets jury:
  • Angela Tillman Sperandio, grafisk designer (Sverige)
  • Åsshild Irgens, illustratør
  • Levi Bergqvist, grafisk designer
  • Svein Størksen, illustratør
  • Lars M. Aurtande, illustratør
Vinnerbøkene blir presentert i en egen katalog, og i tillegg stilles bøkene ut i forbindelse med prisutdelingen. Gullvinnere sendes til bokmessen ”Book Art International” i Frankfurt og ”Best Book Design from all over the World” i Leipzig.

Logo for "Årets vakreste bøker" er hentet fra Grafill.no

Eliteserien i norsk fotball og prosa

"Halvferdige snømenn stend att" og den 18. mars rulles det i gang igjen på fotballarenaer over hele landet. Jeg har tatt utgangspunkt i de byene som representerer Eliteserien i norsk fotball for herrer i 2011. Spørsmålet jeg har stilt meg er følgende: Er det viktig for norsk fotball at det er lokale spillere på laget? Er det vesentlig å vite hvor en forfatter er født og oppvokst? For meg holder det med at jeg vet med stor sikkerhet at Knut Hamsun ble født på flyttelasset mellom Vågå og Lom. Men det er en annen sak. Over til denne artikkelen sitt hovedtema. Ved hver enkelt by har jeg plukket ut en nålevende forfatter, gjendikter, dikter eller forlagsperson som representerer hver sin by og fotball-lag. Lagene er rangert slik jeg tror at Eliteserien 2011 vil ende den 27. november:


1. Rosenborg Ballklub - Trondheim: Nina Elisabeth Grøntvedt

2. Vålerenga Fotball - Oslo: Kristopher Hugh Martin Schau

3. Molde Fotballklubb - Molde: Steinar Løding

4. Tromsø Idrettslag - Tromsø: Ida Zachariassen Sagberg

5. Idrettsklubben Start - Kristiansand: Line Baugstø

6. Aalesunds Fotballklubb - Ålesund: Marit Kaldhol

7. Strømsgodset Idrettsforening - Drammen: Erland Kiøsterud

8. Lillestrøm Sportsklubb - Lillestrøm: Arne Scheie

9. Odd Grenland - Skien: Stian Johansen

10. Viking Fotballklubb - Stavanger: Øyvind Rimbreid

11. Fredrikstad Fotballklubb - Fredrikstad: Elisabeth Beanca Halvorsen

12. Stabæk Fotball - Bærum: Nikolaj Frobenius

13. Sportsklubben Brann - Bergen: Tina Åmodt

14. Fotballklubben Haugesund - Haugesund: Steffen Kverneland

15. Sogndal Fotball - Sogndal: May Grethe Lerum

16. Sarpsborg 08 - Sarpsborg: Tore Stubberud


Her finner du spilleplanen for Eliteserien 2011. I løpet av sesongen vil jeg skrive utdypende artikler om hvert enkelt lag, det vil si hver enkelt bokperson. Etter endt sesong vil man ha fasiten på om jeg tippet riktig på hvem som havnet hvor på tabellen. Hvor jeg ville ha plassert forfatteren får du aldri vite. Jeg bedriver da ikke listetopp på forfattere må vite. Vil du ha både litteratur og fotball så anbefaler jeg deg å ta en titt på tidsskriftet Josimar.

God kamp, min kamp, din kamp, vårkamp og høstkamp og kampen om flere lesere!


Omslaget av Josimar #2 2011 er hentet fra Josimar.

Lydbokbloggerprisen 2010

Litteraturkritikerprisene for bokåret 2010 ble delt ut torsdag 3. mars på Litteraturhuset i Oslo. Flere priser vil komme. Årets lydbokbloggerpris deles ut her og nå. Det er meg selv og kun meg selv helt alene støttende til min egen samvittighet og littærere vurdering som står bak denne bokbloggerprisen. Det skulle da bare mangle. Hva prisvinnerne får? Heder og ære på denne siden. Er ikke det nok? Årets lydbokbloggerpris tildeles innlesere og skuespillere i disse kategoriene:


Lydbøker
barn og ungdom:

Årets innleser barnebok - Maria Parr leser sin egen bok Tonje Glimmerdal (Det norske Samlaget)

Årets innleser ungdomsbok - Arne Svingen leser sin egen bok Den forfulgte (Lydbokforlaget)

Årets hørespill for ungdom - En verdenomseiling under havet av Jules Verne. Blant annet medvirkende: Magnus Nilsen, Per Sunderland, Arne Aas, Trond Lie, Jørn Ording, Knut M Hansson, Per Lillo-Stenberg. (Lydbokforlaget)

Åpen klasse:

Årests comeback - Hørespillet Mysterier som bygger på en roman av Knut Hamsun. Blant annet medvirker: Henny Moan, Lars Nordrum, Joachim Calmeyer, Georg Løkkeberg. (NRK Radioteateret/Lydbokforlaget)

Årets originale tittel - Ø av Knut Nærum. Det er Kirsti Grundvig som leser. (Cappelen Damm)

Årets innleser barne- , ungdoms- og voksenbok - Erlend Loe leser sin egen bok Kurt kurér (Cappelen Damm)

Årets nyskaping - Digispilleren ved Lydbokforlaget. Hør blant annet to hørespill om Frøken Detektiv: Finner passordet og Slangekolonien (NRK Lørdagsbarnetimen/ Lydbokforlaget)

Skjønnlitteratur:

Årets innleser kriminalroman - Ivar Nergaard for sin innlesning av Dypet av Tom Kristensen (Lydbokforlaget)

Årets innleser voksenbok skjønnlitteratur - Anders Ribu leser Min Kamp 4 av Karl Ove Knausgård (Cappelen Damm) og Morten Brænne for sin opplesning av Imot kunsten av Tomas Espedal. (Lydbokforlaget)

Årets innleser voksenbok oversatt skjønnlitteratur - Gisken Armand for sin opplesning av Utrenskning av Sofi Oksanen (Lydbokforlaget)

Årets lyrikksamling - Fem stemmer: essays, antologi, lydspor av Jan Erik Vold - opplesning av egne dikt av Kristofer Uppdal, Gunvor Hofmo, Tor Ulven, Kjell Heggelund og Arild Nyquist. (Aschehoug)

Årets hørespill innen krim og spenning - To nyskrevne hørespill med Knut Gribb i hovedrollen ble gitt ut i 2010: Dødebokens vokter av Eirik Ildahl og Havdypets røst av Bernt Roughtvedt og Terje Emberland. Blant annet medvirker: Kai Remlov, Lasse Lindtner, Trond Brænne, Mads Ousdal og Ole-Jørgen Nilsen. (NRK Radioteatret/ Lydbokforlaget)

Årets hørespill skjønnlitteratur: Møte ved milpælen som bygger på en roman av Sigurd Hoel. Per Theodor Haugen spiller hovedrollen i denne adapsjonen av Sigurd Hoels hovedverk. Ellers medvirker: Tor Stokke, Tone Danielsen, Erik Hivju, Arne Lindtner Næss, Arne Lie, Erik Hivju, Ellen Horn, Knut Risan, Bjørn Jenseg, Jannike Grønneberg, Bentine Holm, Hilde Sophie Plau, Hallvard Lydvo og Rolf Arly Lund. (NRK Radioteatret/ Lydbokforlaget)

Årets novellesamling - Eilif Straume leser novellesamlingen Det kan komme noen av Roy Jacobsen (Cappelen Damm)

Prosa:

Årets reiseskildring - Nils Nordberg leser Apache-indianerne av Helge Ingstad (Cappelen Damm)

Årets innleser generelle dokumentarbok - Håvard Bakke leser Politi & røver av Kjetil Østli (Cappelen Damm)

Årets biografi - Tore Rem leser sin egen bok: Jens Bjørneboe : en forkortet samleutgave av biografiene Sin egen herre og Født til frihet. Anne Grete Preus står for de musikalske innslagene. (Cappelen Damm)

Årets selvhjelpsbok - Få en god venn/venninne som har en god lesestemme til å lese en god bok høyt for deg. Mitt tips: Anleggsprosa av Tina Åmodt.



Omslagsbildet av Min Kamp 4 er hentet fra Cappelen Damm



mandag 7. mars 2011

Litteratur på Blå, 8. mars - Kvinnedagen i hundre!

Hva: Feministisk festkveld med Fett og Ladyfest
Hvor: Litteratur på Blå, Brenneriveien 9c.
Når: Tirsdag 8. mars kl. 19.00.
Hvorfor: Tøm kalenderen og møt opp!
Hvem: Alle som har tid og lyst.

Litteratur på Blå feirer at den internasjonale kvinnedagen fyller hundre år i år. I samarbeid med tidsskriftet Fett og festivalen Ladyfest inviterer de til en stor litteraturfest. På scenen finner vi fem forfattere som representerer hvert sitt tiår. Disse vil lese fra sine bøker og snakke om sine forfatterskap:

Liv Køltzow - forfatter av noveller, romaner, dramatikk og essay. Har blant annet skrevet biografien Den unge Amalie Skram og romanen Verden forsvinner.

Vigdis Hjorth
- forfatter av barne- og ungdomsbøker og romaner. Hun har blant annet skrevet Jørgen + Anne er sant, Fransk åpning, Hjulskift og Snakk til meg.

Tone Hødnebø - Lyriker. Hun står for gjendiktningen av poeten Emily Dickinson i boken Skitne lille hjerte. Festspilldikter ved Festspillene i Bergen i 2007. Prisvinner av Sultprisen 2003.

Ingrid Storholmen - Forfatter og litteraturkritiker. Hun var med på å starte litteraturtidsskriftet LUJ. Har utgitt diktsamlingene Krypskyttarloven, Skamtalen Graceland og Siriboka. Siste utgivelse er Tjernobylfortellinger.

Tina Åmodt - Forfatter som er en god kandidat til å vinne Tarjei Vesaas' debutantpris 2010 for sin debutbok Anleggsprosa. Du finner mer om Tina Åmodt og Anleggsprosa på hjemmesiden til Kolon Forlag.

Ordstyrere:

Ellen Engelstad - skriver master i allmenn litteraturvitenskap om forfatteren Elfriede. Hun er kulturredaktør i Fett, sitter i redaksjonen for Utflukt og Litteratur på Blå.

Ingrid Kvamme Fredriksen - sitter i redaksjonen for Litteratur på Blå og Fett. Har sittet som ansvarlig for Bøygen - litterært tidsskrift.




Plakaten for "Feministisk festkveld med Fett og Ladyfest" er hentet fra underskog.

fredag 4. mars 2011

Kommentarer til "På nattbordet"

bokelskere.no fristet jeg brukerne med en bokgave til den jeg trakk ut som vinner. Det man trengte å gjøre var skrive hva man hadde på nattbordet av litteratur. Jeg har trukket ut en vinner og den heldige vinneren av en hemmelig bokgave er Henkegutt. Gratulerer! Send meg adressen din og du har snart en pakke å hente på ditt nærmeste postkontor.

Dette er hva 9 bokelskere svarte:

Henkegutt sa at han har Moby Dick av Herman Melville på nattbordet. Tone har Julia Buschkows Apropos Opa. Ny bok av året på sitt nattbord. På nattbordet akkurat nå har Anniel: Amalie Skram sin Lucie og Martin Suter-Deb siste bok Weynfeldt. venstregaerning har disse bøkene på nattbordet nå: No one belongs here more than you av Miranda July og Summer, Fireworks and My Corpse av Otsuichi.

multer har liggende
  • Kaj Skagen sin Retten som ingen kunne målbinde
  • Carl Frode Tiller sin Innsirkling 2
  • Bok/bøker av Olav H. Hauge på sitt nattbord.
Ann Christin sa at hun har følgende bøker på nattbordet akkurat nå:
  • Lars Saabye Christensen: Bernhard Hvals forsnakkelser
  • Knut Hamsun: Mysterier
  • Ketil Bjørnstad: Damen i dalen
  • Arto Paasilinna: De hengte revers skog og Den ulende mølleren.
Solveig sa at på nattbordet nå har hun:
  • Casper the Commuting Cat av Susan Finden
  • Tilbake til Europa av Hans Wilhelm Steinfeld
  • Tidsskriftet Baltic Worlds.
Eirik sa at på nattbordet hviler:
  • Gjentagelsen av Søren Kierkegaard
  • Samlede dikt av Keats
  • Don Juan av Lord Byron,
  • Den obligatoriske og alltid tilstedeværende Werther.
  • Og naturligvis en moleskine notatbok!
Anonym sa: På nattbordet (og på gulvet ved siden av) ligger
  • Samlede dikt av Tor Ulven
  • Instant Karma - Populærmusikkens kulturhistorie av Herman Willis
  • Opp Oridongo av Ingvar Ambjørnsen
  • Sauepuler av Niall Griffiths
  • Røff guide til samtidslitteraturen av Marta Norheim.

Tusen takk for at dere ville dele hva som er deres sengelektyre for øyeblikket. Jeg er spent på å høre hva dere synes om disse bøkene. Inntil da ønsker jeg dere fortsatt god lesning!

Omslagsbildet av Moby Dick er hentet fra Aschehoug.

torsdag 3. mars 2011

Slippfest - Arkiv: De ufullendte

Hva: Lanseringsfest for Arkiv: De ufullendte av Kari Steihaug
Hvor: International Corporate Art i Oslo
Drammensveien 130 B-11
Når: Torsdag 3. mars kl. 18.00.
Hvorfor: Oppleve ufullendt poesi
Hvem: Alle som har tid og lyst.


Etter en noe spesiell research er Kari Steihaugs bok klar for lansering. Kunstneren Steihaug har gjennom ti år samlet uferdige strikketøy. Bak hvert strikketøy hører det med en historie bak de uferdige strikkeprosjektene.

Kunsthistoriker Jorunn Veiteberg og filosof Dag T. Andersson belyser i boken Steihaugs prosjekt og setter det inn i en større sammenheng. Boken er tospråklig; engelsk og norsk.

Prosjektet har tidligere blitt utstilt ved Installasjon Norsk Trikotasjemuseum i Salhus, Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal og Høstustillingen ved Kunstnernes Hus i Oslo (alle tre i 2009). Fra 3. mars til 4. april vil 70 bilder fra prosjektet være utstilt hos International Corporate Art Oslo. Boka vil være å få kjøpt på slippfesten.

Utdrag fra boka: Tekst til bildet 9877:

26.11.05 (14cm x 40cm) Julegave til en kjæreste. Han fikk den ene til jul med løfte om å få den andre til nyttår. Vinteren gikk og våren kom og kjærligheten tok slutt. Sokkene har ligget i strikkekurven siden 1987. Takk for at jeg blir kvitt min dårlige samvittighet!


Fotografiet av sokkene er ved Espen Tollefsen.
Omslagsbildet av Arkiv: De ufullendte er hentet fra Magikon forlag.

onsdag 2. mars 2011

Folkebiblioteket - onsdag 2. mars, kl. 19

Forlaget Attåt og Deichmanske bibliotek presenterer:

FOLKEBIBLIOTEKET

Forlaget Attåt og Deichmanske bibliotek på Grünerløkka inviterer til en ny serie med foredrag, opplesninger og samtaler. Serien skal politisere den norske og nordiske poesidiskusjonen. Folkebibliotek kurutares av Paal Bjelke Andersen.


Arne Borge: Forsøk på en politisk-poetisk praksis i en postpolitisk tid

Arve Kleiva: Om samfunnet som apolitisk og skjønnheten som politisk revolt

Jørn H. Sværen
: Forfatter- og småforlagsvirksomhet som politisk praksis – et forsøk på å gjøre opp status (for meg selv)

Marianne Heier: Tre måneders arbeid (performance)

Publikum inviteres til å delta i samtalen.

Innleggene trykkes i 200 eksemplarer og utgis på forlaget Attåt i løpet av mars, sammen med en redigert transkripsjon av samtalen. Tekstene blir også tilgjengelige på seriens nettside www.folkebiblioteket.com (som er på vei), det samme blir lydopptak av arrangementet.


Fotografiet er tatt av amtørfotografen fulh.