søndag 5. februar 2012

Tegneseriekviss - svarene

Her er svarene på tegneseriekvissen:

1. Det er Christopher Nielsen som står bak tegneserieutgivelsen Weltsmerz #9. Slik skigardtegnet indikerer så er dette den niende utgivelsen i denne serien med noveller i tegneseriform. Ellers står Christopher Nielsen bak blant annet disse moderne klassikerne: Jazzbasillen, Propoganda!, Uflaks, Bygdegutar og Homo Norvegicus som inneholder stripene om Narverne, Hold Brillan, Gutta fra Calcutta og To Trøtte Typer.

2. Pyongyang - en tegnet og meget begrenset reise i Nord-Korea. Han står også bak Shenzen - A Travelogue from China, Burma Chronicles, Albert and the Others. Han er aktuell med Jerusalem - Chronicles from the Holy City. Besøk Guy Delisle sin facebookprofil.

3. Vals med Bashir - En krigshistorie fra Libanon. Den norske utgaven er ved Poul Henrik Poulsson.

4. Art Spiegelmann.

5. Leger uten grenser.

6. Flu Hartberg. Seneste utgivelse: myldreboken Borte vekk i byen.

7. Logicomix handler om Bertrand Russel. Logicomix ble i fjor oversatt av Bjørn Herrman og utgitt på Arneberg Forlag.

8. Jason har tegnet en versjon av spenningsromanen Jernvognen av Stein Riverton. Hans egentlige navn var Svein Elvestad. Jernvognen er også å finne som hørespill.

9. Olaf G. av Steffen Kverneland og Lars Fiske handler om Olaf Gulbransson. Det er en reiseskildring der de sporer opp den norske kunstneren som gjorde tysker av seg. Boken er en blanding av tegneserie, fotografier og reproduksjoner av Olaf Gulbransson sine verker. Flere illustrasjoner er signert Olaf Gulbransson. Kverneland og Fiske har flere tegneserieutgivelser sammen. Mest kjent er serien Kanon 1-4. Seneste utgivelse sammen: Kanon 4.

10. Øystein Runde har skrevet De fire store - Når de døde våkner og De fire store - Bukk fra luften, bukk fra bunnen, Obstfelder er forsvunnen.

Superkvinnen i bnd. 2 er Hulda Garborg. Arnhild Skre har portrettert henne i Hulda Garborg - Nasjonal strateg.

11. Roy Søbstad sitt nyeste verk heter Ulvene i korridoren. Mer om ham og hans tegneserier finner du på hans blogg: Roy Søbstad. Hans tegneserier blir utgitt hos Jippi Forlag. Sjekk ut deres hjemmeside for flere gode tegneseriestriper.

Tegneseriestripa "Drops" som er laget av Magne Taraldsen er hentet fra Dagbladet.no. Magne Taraldsen ble vinner av Dagbladets tegneseriekonkurranse 2011.

lørdag 4. februar 2012

Tegneseriekviss - spørsmålene

Hvert år tar åtte staute karer (les enkle menn fra by og land) turen til den norske fjellheimen. Hvert år har vi en kviss. I år lar jeg fjellheim være fjellheim, men jeg har allikevel laget en kviss. Årets tema fra min side er tegneserier. Kvissen er lagt opp slik at man risikerer å motta minuspoeng hvis deltakerne finner kvissen din for vanskelig. De minuspoeng jeg måtte få denne gangen overføres til en senere kviss. Jeg er derfor veldig spent på om du klarer disse lette spørsmålene. Dessuten er jeg spent på om du klarer disse spørsmålene? Svar i kommentarfeltet. Premie? Finn nærmeste bibliotek og lån en av disse nevnte bøkene:

1. Hvem har skrevet Weltsmerz #9?

2. Guy Delisle har skrevet en reisedokumentarisk tegneserie fra Nord-Korea. Hva heter boken?

3. Hvilken tegneserieroman av Ari Folman og David Polonsky baserer seg på en animert langfilm der historien er lagt til krigshandlinger i Libanon høsten 1982??

4. Jeg sier Maus I og II. Du sier ikke Katzen, men forfatteren av denne tegneserieklassikeren.

5. Fotografen Didier Lefèvre besøkte Afghanistan i 1986 under Sovjetunionens okkupasjon. Hvem var det han fulgte og dokumenterte sitt grensesprengende arbeid? Resultatet finner du i Fotografen.

6. Hvem står bak Fagprat som har kommet ut som eget hefte og som figurer i Dagbladet?

7. Logicomix - An Epic Search for Truth av Apostolos Doxiadis og Christos H. Papadimitriou handler om en kjent matematiker. Hvem er det jeg tenker på?

8. Jason har gjort en tegneserieversjon av en krimklassiker. Hvilken spenningsroman tenker jeg på. Ekstrapoeng hvis du vet hvem som skrev boka. Trippelpoeng hvis du kjenner hans virkelige navn. Hint nok?

9. Steffen Kverneland og Lars Fiske la ut på en reise i fotsporene til en annerkjent norsk kunstner. Hvilken kunstner tenker jeg på?

10. Øystein Runde har skrevet to tegneserieromaner om "de fire store" som superhelter. Nei, jeg snakker ikke om Thure Erik Lund, Jon Fosse, Karl Ove Knausgård og Kjell Askildsen. Hva heter de to bøkene? Ekstrapoeng hvis du vet hvem som figurerer som superkvinne i bnd. 2.

11. Roy Søbstad er en tegneseriskaper med en god tegneseriecv. Hva heter hans nyeste utgivelse?

Var det noe som fristet? Kulturrådet har bestemt seg for å ha en egen innkjøpsordning for tegneserier. Det betyr at det vil bli kjøpt inntil 15 tegneserier hvert år til samtlige bibliotek.

Tegneseriestripa som er laget av Flu Hartberg er hentet fra Dagbladet.no