torsdag 29. august 2013

Operasjon Tordensky og Operasjon Mørkemann av Jørn Lier Horst


Operasjon Tordensky
Jørn Lier Horst / Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal, 2013



Operasjon mørkemann
Jørn Lier Horst/ Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal, 2013





Krim og spenningslitteratur er en populær sjanger i Norge. Politietterforskeren og forfatteren Jørn Lier Horst regnes som en av de fremste på dette feltet. Jørn Lier Horst har skrevet flere krimbøker for ungdom og voksne. Nå har han skrevet to bøker for barn. Operasjon Mørkemann og Operasjon Tordensky er de første bøkene i serien Detektivbyrå nr. 2. Til å illustrere detektivserien har han med seg Hans Jørgen Sandnes. Sandnes har blant annet laget animasjoner av Alf Prøysen sine sanger for barn. Du har kanskje sett de på NRK Super?


Detektivbyrå nr. 2 består av vennene Oliver og Tiril. De bor i den idylliske småbyen Elvestad. Her skjer det titt og ofte mytiske ting. Hunden Åtto er en trofast medhjelper. I Operasjon Tordensky forsvinner flere ting på mystisk vis. Bakeren blir frastjålet hele lageret sitt med gjær. Tønner blir fjernet fra stranden. Noen har rasert byparken og røsket opp einebærbuskene. Er det en sammenheng mellom de stjålne gjenstandene? De unge detektivene forsøker å nøste opp i en sak som viser seg å være både rykende og flytende. Da er snuten til Åtto god å ha!


Operasjon Mørkemann handler om da de to vennene er ute og sykler. Oliver faller bokstavelig talt oppi en ny sak. Noen har gravet flere hull på sletta i nærheten av kunstmuseet. Det viser seg å være en skummel mann som leter etter noe. Hvem er denne skumle mannen og hva leter han etter? De kommer over et mystisk kart. For å forstå hva som skjer blir de nødt til å grave litt i fortiden.


Bøkene er spennende fortalt. De passer for barn fra 4 til 9 år. Bøkene er også gitt ut som lydbøker. Med lydbokutgivelsen får du dobbel dose spenningslitteratur for barn. Lydbokversjonene er godt innlest av Runa Eilertsen og er utgitt av Lydbokforlaget. Likte du bøkene så har du mer i vente. Boken Operasjon Solnedgang har kommet denne høsten. Detektivbyrå nr. 2 har sin egen nettside for nysgjerrige unge lesere: Detektivene.no




torsdag 1. august 2013

Leseløver fra Cappelen Damm

Leseløve er en serie bøker for barn som utforsker bokstavene og ønsker å lese på egenhånd. Bøkene har bare en setning per siderog er rike på illustrasjoner. Jeg har plukket ut tre nye utgivelser i denne serien.

Fotballskoene
Brynjulf Jung Tjønn / Lisa Aisato
Cappelen Damm, 2012

Fotballskoene er fortellingen om Sigurd og Olav. De er bestevenner og spiller på samme fotballag. Sigurd, som til vanlig er lagets spiss, har glemt fotballskoene hjemme. Dermed blir det Olav som spiller spiss i denne kampen, mens Sigurd må sitte på benken. Olav blir skadet og kan ikke fortsette kampen. Med Fotballskoene debuterer lyrikeren Brynjulf Jung Tjønn som barnebokforfatter. Hans første barnebok er fin og gjenkjennende om fotball, vennskap og konkurranse. Illustrasjonene er ved Lisa Aisato. Hun har har tidligere hatt suksess både som illustratør og forfatter av andre barnebøker.

Hopp, morfar!
Tiril Valeur
Cappelen Damm, 2013

Tiril Valeur er en produktiv forfatter, i år aktuell med to barnebøker: den tredje boken i serien om Polly-Esther samt den elleville boken ved navn Hopp, morfar! Morfaren til Liv følger henne til balletten. Det viser seg at han har pakket med seg feil drakt. I stedet for ballettdrakt er det krokodilledrakt som befinner seg i sekken. Morfaren og Liv snur fadesen til noe positivt. Da dansetimen er over har alle sammen lært seg en ny og morsom dans. Tiril Valeur forteller med varme og humor. Liker du hennes strek, så har hun illustrert flere løveunge-bøker.


Fjols
Flu Hartberg
Cappelen Damm, 2013

Flu Hartberg er blant Norges fremste tegneserieskapere. Han er tilknyttet tegneseriekollektivet Dongery. Hartberg har illustrert flere barnebøker og står bak myldreboken Borte vekk i byen (2011). Fjols er hans første løveunge-bok. Fjols er mann for sin hatt. Han elsker hatter og har hatter i alle fasonger, farger og størrelser. Han blir redd da han en kveld hører skumle lyder fra leiligheten over. Han blir engstelig på om det er noen som har tenkt å ta fra ham hattene hans. Fjols er spennende fortalt i Flu Hartberg umiskjennelige tegninger.


Forlaget Cappelen Damm har en imponerende stall med barnebokforfattere. Forlaget har med Løveunge-serien truffet blink blant de barna som lærer seg å lese. Jeg ser med andre ord fram til flere gode utgivelser i denne serien.

Omslagsbildene av Fjols, Fotballskoene og Hopp, morfar! er hentet fra Cappelen Damm.